Door naar de tekst
ATTENTIE: PostNL heeft op dit moment meer tijd nodig voor bezorging. Houd rekening met langere levertijden.
ATTENTIE: PostNL heeft op dit moment meer tijd nodig voor bezorging. Houd rekening met langere levertijden.
ATTENTIE: PostNL heeft op dit moment meer tijd nodig voor bezorging. Houd rekening met langere levertijden.
ATTENTIE: PostNL heeft op dit moment meer tijd nodig voor bezorging. Houd rekening met langere levertijden.
ATTENTIE: PostNL heeft op dit moment meer tijd nodig voor bezorging. Houd rekening met langere levertijden.
ATTENTIE: PostNL heeft op dit moment meer tijd nodig voor bezorging. Houd rekening met langere levertijden.
Koffie en Thee Pakhuis De Zeeuwse SommelierKoffie en Thee Pakhuis De Zeeuwse Sommelier
Worteltaart met koffie, kardemom en cranberries

Worteltaart met koffie, kardemom en cranberries

Heel geschikt en superlekker in de winter is deze worteltaart. De speculaaskruiden en de kardemom maken het helemaal sfeervol en winters, terwijl de frisse cranberries er een fruitig zuurtje aan geven. En de kleur van de cranberries geeft de taart zelfs een kerstmis-achtige uitstraling. Dus als je voor gemakkelijk wilt gaan, deze kerst, dan is deze worteltaart helemaal je ding.

Worteltaart

Er zijn nog steeds mensen die de worteltaart categorisch en consequent overslaan als ze de keuze voor een gebakje mogen maken. En dat is onterecht want de smaak van de wortel, toch meer een groente, komt niet echt als zodanig terug in de taart. En voor zover je van gezond kunt spreken - deze taart maak je met olie, en niet met boter - is de worteltaart een gezondere keuze.

De klassieke decoratie is een roomkaasglazuur. Dat beetje ondeugendheid van vet en zoet is net wat de verantwoorde worteltaart nodig heeft. Voor deze variant heb ik er een koffie-kardemom glazuur van gemaakt. Die combinatie vind ik heel lekker, omdat de kardemom zowel goed samengaat met de koffie, als met de speculaaskruiden in de cake. 

Het fijne van de worteltaart is toch ook wel dat hij heerlijk smeuïg blijft, ook na een dagje koelkast. Dus maak hem gerust een dag van tevoren, dan heb je op de dag dat je hem nodig hebt, minder stress.

Recept

Zoals gezegd, deze taart is niet moeilijk. De basis voor het recept heb ik geleend van Rutger (Winnaar Heel Holland Bakt). Hij heeft heel fijne recepten die duidelijk uitgelegd worden en altijd werken.
En als je een paar handige hulpmiddelen in huis hebt, zoals een foodprocessor die je wortels kunt laten raspen, ben je vrij vlot klaar.

Zelf heb ik niet de handigste keuze gemaakt: ik heb de wortels met de hand geraspt, en had ook nog walnoten van onze eigen notenboom. Die moesten nog even gekraakt worden. Vandaar dat ik ook een handje pecannoten uit een zakje in de taart heb gedaan.
(Tip: ik gebruik geen notenkraker maar druk stevig aan weerszijden de noot in op de naad. Dan gaat het puntje openstaan en kun je met een aardappelschilmesje de twee helften van elkaar duwen/draaien. Of je dit handig vindt moet je zelf weten maar voor mij werkt het.)

Ingrediënten

  • 175 ml zonnebloemolie
  • 275 gr lichte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 3 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 300 gr wortel
  • 100 gr rozijnen
  • 75 gr walnoten of pecannoten
    (of allebei en dan in totaal 75 gram)

Voor het roomkaasglazuur

  • 125 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 espresso, ong. 20 ml
    Ik heb Zeeuws Donker gebruikt, zat net in de maalmolen. Maar elke medium of donker gebrande verse espresso van hoge kwaliteit is goed.
  • 1 tl gemalen kardemom
  • boter, om in te vetten
  • handvol gedroogde cranberries

Stap 1: de cake

Verwarm je oven voor op 180°C. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de rand in met boter.

Rasp alvast de schoongemaakte wortels met een grove rasp. Maak de rozijnen schoon door ze goed af te spoelen met kokend heet water. Je hoeft ze niet te laten wellen. Hak de noten grof.

Doe olie, suiker, sinaasappelrasp en eieren in een kom en mix dit met handmixer of staande mixer kort door.

Voeg dan meel, bakpoeder en speculaaskruiden toe en mix het tot een glad geheel. Daarna de wortel, rozijnen en noten erbij en nog kort door elkaar roeren. 

Giet/schep het beslag in de springvorm en strijk het glad. Plaats de vorm midden in de oven en bak de worteltaart in 55-65 minuten gaar op 180°C. Als een prikker er schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat hem in de vorm afkoelen.

Stap 2: het glazuur

Roomkaasglazuur is heel eenvoudig. Het beetje boter zorgt voor stevigheid. 

Meng roomkaas, poedersuiker en boter met een mixer tot de suiker is opgenomen. Voeg espresso en kardemom toe en mix het nog even door tot het een luchtig glad geheel is. 
Heb je thuis geen espresso-machine, dan kun je ook oploskoffie gebruiken. Samen met de suiker en boter geeft dat die ouderwetse smaak die doet denken aan mokkataart.

Bestrijk de taart met de roomkaas en versier met de droge cranberries. Je kunt ook walnoten of pecannoten gebruiken ter decoratie, als je geen cranberries kunt vinden.

Carrot cake bewaren

Omdat er roomkaas op de taart zit, zou ik de taart in de koelkast bewaren. Door de smeuïge textuur van de worteltaart, blijft deze in de koelkast nog best lang goed. 

Wil je de cake in de diepvries doen? Doe er dan geen roomkaasglazuur op maar pak hem in met folie of in een (herbruikbare) diepvrieszak. In de diepvries blijft de taart 2-3 maanden goed. Ontdooi hem langzaam op kamertemperatuur en maak hem dan pas af met de roomkaasglazuur. 

Winkelwagen 0

De winkelwagen is leeg

Begin met winkelen