Wij blijven nog even bij de cake op basis van thee. (Wij krijgen er maar geen genoeg van.) Nu de feestdagen eraan komen, lijkt ons een kersttaart of kerstcake met thee echt onmisbaar. En omdat ik al heel blij was met het recept voor Victoriaanse Kersttaart van Mary Berry, de bakkoningin van het VK, heb ik besloten dit recept aan te passen en er een theesmaak aan toe te voegen.
Op het moment dat ik dit schrijf weet ik nog niet of dat gaat lukken. Aan het einde van deze blog lees je het eindresultaat en conclusie.
In de bakbijbel van Mary Berry heet deze taart een Victoriaanse Kersttaart. Op haar website is de naam veranderd in American Light Christmas Cake. Misschien dacht ze dat de term Victoriaans een oubollig randje heeft maar voor ons - we love everything British - is de oude naam prima. En believe me, deze taart is anything but light.
Victoriaanse kersttaart
Traditioneel wordt taart of cake in de winter gemaakt met gedroogd of gekonfijt fruit. Logisch natuurlijk, als je bedenkt dan men destijds geen koelkasten had - hooguit een ijskelder maar dan was je wel zeer gefortuneerd. Elektrische koeling was er gewoon nog niet.
Deze kersttaart zit vol met fruit. Dat merkte ik natuurlijk bij het maken maar ook toen ik de taart, ingepakt en wel, meenam naar een kerstdiner bij familie. Dat gewicht voel je. Bij de ingrediënten zie je dat ook terug. De lijst is behoorlijk: 1275 gram aan fruit. En dan nog noten, eieren, boter etc. De taart gaat in een gemiddelde springvorm van 23 cm.
Uit een appeltaart van deze maat haal je 8 tot 10 punten. Van deze kersttaart kun je er wel meer uithalen. Toch is deze relatief licht, als je hem vergelijkt met de traditionele Engelse kersttaart. Die is heel machtig en wordt bovendien 3 maanden lang wekelijks gevoed met Cognac, en vervolgens bekleed met marsepein of fondant (of beide).
Deze kersttaart bekleed ik verder niet. Fondant is vooral heel zoet en heel handig als je design-taart maakt. Marsepein vind ik wel lekker (ook zoet) maar niet iedereen houdt van marsepein. Dus gewoon leuk versieren met vruchtjes en nootjes en verder niet.
Overigens worden in het originele recept cocktailkersen verwerkt. Helaas in de supermarkt tegenwoordig moeilijk te vinden. Misschien ook een oubollig vruchtje. Maar voor de kleur van een kersttaart zijn groene en rode kersen erg decoratief, al valt de smaak van enkel zo’n kersje misschien een beetje tegen.
Daarom ter vervanging ander gekonfijt fruit. Wel lekker maar iets minder kleurrijk.
Taart met thee
Dé reden om deze taart te maken en hier te publiceren is natuurlijk de kerstthee in deze taart. Ik heb al eerder een cake met Earl Grey gemaakt en om de theesmaak in de cake te krijgen, infuseer ik de boter met thee. Daarmee heb ik boter met theesmaak en hoef ik niet apart thee toe te voegen. Je kunt natuurlijk wel gewoon een kopje thee bij je beslag doen maar dat maakt je beslag zo nat én voegt niet zo heel veel smaak toe.
Boter heb je toch nodig, dus dan de thee maar in de boter laten trekken. En dat gaat heel goed. Je hebt alleen iets meer boter nodig voor je recept, omdat een beetje boter blijft plakken aan de theeblaadjes.
De smaak van thee vinden wij zelf natuurlijk leuk om te proeven in een cake of taart. Maar het geeft ook echt een andere dimensie aan je taart. Een smaak die je niet vaak tegenkomt.
Recept
Om deze taart te maken heb je even tijd nodig. Een deel van het fruit en de noten moeten klein gesneden worden en de baktijd is ook niet gering. Je kunt heel goed je werkzaamheden opsplitsen door de dag tevoren al je boter te infuseren met de thee, het fruit te snijden en de amandelen te hakken.
En omdat de taart goed te bewaren is hoef je niet op kerstavond de keuken in. Doe het lekker een paar dagen ervoor, en bewaar je taart in een gesloten kunststof doos of met folie eromheen.
Ingrediënten
- 175 gram gekonfijte papaja
- 175 gram gekonfijte mango
- 1 blikje (225 gram) ananas op sap
- 350 gram gedroogde abrikozen
- 100 gram geblancheerde amandelen
- geraspte schil van 2 citroenen
- 350 sultana rozijnen
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 250 gram suiker
- 300 gram boter + een beetje extra
- 75 gram amandelmeel
- 5 grote eieren
- 30 gram kerstthee
Ter decoratie
- geblancheerde amandelen
- gekonfijte ananas
- cocktailkersen als je die kunt vinden en anders iets meer amandelen en ananasblokjes
Bereiding
1. Smelt de boter in een pannetje op een laag pitje. Voeg de thee toe. Zorg ervoor dat de boter heel zachtjes pruttelt en zeker niet te heet wordt. Neem na 5 minuten je pan van je warmtebron en laat dit nog 5 minuten staan.
Zet een groete beslagkom op je weegschaal en zet deze op 0 (tarra). Hierna giet je je boter door een zeef in je beslagkom. Druk met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk boter uit je theeblaadjes. Je hebt straks 250 gram theeboter nodig. Als je iets tekort komt, doe je er nog een beetje gewone boter bij om aan te vullen. Laat de boter afkoelen.
Voor een optimaal resultaat gebruik je alle ingrediënten op kamertemperatuur. Dus mocht je de boter voorbereiden en in de koelkast bewaren, haal deze er dan op tijd weer uit.
2. Normaal zou ik in een recept nu de oven voorverwarmen. Maar terwijl je zo dadelijk al het fruit aan het snijden bent, staat de oven voor niks warm te zijn. Tijd genoeg!
Laat de ananas uitlekken en hak hem grof. Snijd de abrikozen in stukjes en hak de amandelen grof.
Doe de rozijnen, mango, papaja, ananas met de noten en de citroenrasp in een grote kom en roer dit zachtjes door elkaar.
3. Nu kun je de oven aanzetten op 160°C. Vet een diepe ronde bakvorm met een diameter van 23 cm in en bedek de bodem en zijkanten met een dubbele laag bakpapier.
4. Doe de resterende ingrediënten bij je afgekoelde boter (op kamertemperatuur) en klop het geheel met een (hand)mixer in 1 minuut glad. Spatel voorzichtig de vruchten en noten erdoor en schep het mengsel in de bakvorm. Strijk het oppervlak glad en bedek het met geblancheerde amandelen, gehalveerde cocktailkersen en gekonfijte ananas.
5. Bak de taart in 2 uur en 15 minuten totdat hij goudbruin is en een prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt. Dek de taart na 1 uur losjes af met aluminiumfolie, om te voorkomen dat de taart te donker wordt. Laat de taart na het bakken nog 30 minuten in de vorm zitten.
Daarna haal je de taart eruit, verwijder je het bakpapier en laat je de taart op een rooster afkoelen.
Thee in de taart?
Ook voordat je deze taart gaat maken kun je lezen dat deze taart vol zit met fruit. De dominante smaak is dan ook; fruitig. Van de thee is wel een aardig vleugje overgebleven maar niet zoveel als gehoopt. Wel had deze kersttaart ook prima gemaakt kunnen worden met een pure zwarte thee. Het kruidige aroma van de kerstthee proef ik niet meer.
Al met al vind ik de kersttaart met thee toch succesvol. Hij smaakt heerlijk, zeker bij een kop thee. En er zit echt een theesmaak in die je kunt proeven en die combineert heerlijk met het fruitige karakter van deze taart.