Door naar de tekst
Koffie en Thee Pakhuis De Zeeuwse SommelierKoffie en Thee Pakhuis De Zeeuwse Sommelier
Cold Brew Gin Tonic

Cold Brew Gin Tonic

De zomer staat al bol van de ijsthee. In de warmte van juli en augustus is het immers best lekker om een frisse cocktail of mocktail te drinken. En volgens sommigen is dat véél lekkerder dan een hete kop thee. 

Ikzelf ben het daar niet me eens en drink gewoon mijn vertrouwde Pu Erh in de ochtend en Golden Yunnan bij de lunch. Lekker warm.

Maar wat betreft de koffie vind ik het toch wel prettig om ook eens te experimenteren met andere smaken. En daarom, na de Espresso Affogato, die natuurlijk lekker is maar meer een dessert dan een bakje koffie, nu een Cold Brew Gin Tonic met koude koffie dus. En dat is dan weer meer een cocktail...

ColdBrew koffie maken

Waarom zou je koude koffie maken, als je die ook gewoon heet kan maken met je koffie- of espressomachine? Koude koffie duurt veel langer om te maken en je hebt er meer werk aan. 

Toch is Cold Brew koffie erg lekker in de zomer. Het is zachter van smaak van gewone koffie. Zeker de moeite van het proberen waard. Kun je daarna nog altijd beoordelen of je liever hete koffie laat afkoelen, ipv koude koffie zetten.

Een liter Cold Brew koffie maak je als volgt:

Doe zo'n 100 gram gemalen (snelfilter maling) koffie in een grote pot of fles. Doe er 1 liter koud water bij en laat het minimaal 12 uur staan. Filter de koffie door deze uit je pot door een papieren koffiefilter te schenken in een andere pot. Bewaar de koffie in de koelkast, maximaal 2 dagen.

Strikt genomen is deze zetmethode een Ambient Brew, ofwel bij kamertemperatuur gezet. Cold Brew laat je in de koelkast trekken. Het verschil is niet heel groot.

Voor een milde koffie neem je dan bijvoorbeeld Mocca Java en voor een pittiger variant: Zeeuwse Melange. Maar houd je meer van een Single Estate? Onze koffie uit Colombia is een heerlijke zachte, iets fruitige koffie en Toradja uit Indonesië heeft juist meer zware, aardse tonen.

Recept Cold Brew Gin Tonic

Voor één glas heb je het volgende nodig:

40 ml Cold Brew koffie
80 ml Tonic
20 ml Gin
IJsklontjes
1 bio citroen
Takje rozemarijn

Vul je glas met Tonic, Gin, een scheutje citroensap en ijsblokjes. Laat de Cold Brew koffie heel voorzichtig over de achterkant van een lepel in het glas lopen. Als het goed is blijven de lagen dan mooi gescheiden.
Garneer tenslotte met een schijfje citroen en een takje rozemarijn.

Winkelwagen 0

De winkelwagen is leeg

Begin met winkelen