Deze taart is eenvoudig te maken, en heeft net een beetje extra smaak door de Zeeuwse Thee. De thee met de zomerse geur van mango en naranjilla, een tropische citrusvrucht, smaakt heerlijk in deze cake die door de lemon curd ook lekker fris is.
De Zeeuwse Knop bakvorm maakt de cake helemaal af. Als je die niet hebt, kun je ook een springvorm nemen van zo'n 20-24 cm.
Met zwarte thee proef je in je cakebeslag net wat meer dan wanneer je groene thee gebruikt. Maar ook sommige kruiden/vruchtentheeën doen het goed, zoals ook in de Perentaart met Toffe Peer.
Theesmaak toevoegen
Om de smaak van thee toe te voegen aan je recept, kun je natuurlijk gewoon theeblaadjes in je beslag doen. Maar hoewel theeblaadjes in principe eetbaar zijn, zijn de meeste theemelanges niet gemaakt om op te eten, maar om thee van te zetten.
In een recept voor cake kun je niet heel veel extra vocht gebruiken. Als je er een kopje gezette thee aan toevoegt, wordt je beslag wel erg dun. Dat kun je dan compenseren met meer meel, maar de verhoudingen tussen suiker, boter en meel raakt dan snel zoek.
Handiger is het om de thee te laten trekken (infuseren) in je boter. Daarmee zit de theesmaak in een ingrediënt dat je toch al nodig hebt.
Ingrediënten
Voor deze cake heb je het volgende nodig:
- Ronde springvorm van 20-24 cm
- 125 gram vloeibare margarine
- 125 gram roomboter
- 30 gram Nijmegenthee
- 200 gram suiker
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 30 ml melk of Griekse yoghurt
- 200 gram cakemeel (of zelfrijzend bakmeel + een zakje vanillesuiker)
- 25 gram custardpoeder
- 200 ml Lemon Curd
Voor cake is roomboter het lekkerst. Maar vloeibare margarine is wat gezonder omdat het meer onverzadigde vetzuren bevat en dat is dan weer beter voor je cholesterol. Ik ga meestal voor half-half. Een beetje om mijn geweten te sussen, zeg maar.
Cake bakken
Smelt de boter in een steelpannetje op een laag pitje. Als de boter gesmolten is, voeg je de thee toe en laat je dit 5 minuten zachtjes doorwarmen. Laat je boter niet te warm worden en bruin kleuren. Dan verandert nl. zowel de smaak als de textuur van je boter. Na 5 minuten, haal je je boter van je warmtebron en laat je de thee nog 5 minuten staan.
Zet je beslagkom op een weegschaal en zet de weegschaal op 0 (tarra). Giet je theeboter door een zeef in je beslagkom en druk met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk boter uit je theeblaadjes. Op je weegschaal zie je hoeveel boter je nu hebt. Het doel is om 200 gram boter over te houden. Meestal lukt het mij net niet en voeg ik achteraf nog een beetje boter toe. Laat de boter helemaal afkoelen (en stollen) naar kamertemperatuur.
Dit kun je handig tevoren doen, dan hoef je niet te wachten op je boter.
Verwarm je oven (boven en onderwarmte) voor op 160 graden.
Vet je bakvorm goed in. Bestuif (alleen) de bodem met een beetje bloem.
Bekleed de randen daarna met een strook bakpapier van ong. 10 cm breed, die boven je vorm uitkomt. Daardoor loopt je vorm niet over als het cakebeslag rijst - en je krijgt een mooie hoge cake.
(Gebruik je een gewone springvorm, dan hoef je geen bakpapier te gebruiken. Invetten en bestuiven met bloem is dan voldoende.)
Voeg de suiker toe aan de boter en roer deze met je (staande) mixer op een lage stand mooi romig. De boter krijgt dan een steeds lichtere kleur. Voeg één voor één de eieren toe, telkens tot deze goed is opgenomen. Daarna mag de helft van de cakemeel erbij. Roer ook deze er op een lage stand helemaal doorheen. Daarna de andere helft, met de custard en de melk/yoghurt. Roer dit nog enkele minuten luchtig.
Verdeel je beslag in je springvorm en bak de taart in 60-75 minuten gaar. De cake is gaar als een prikker er droog uitkomt, of als de bovenkant goed terugveert als je er zachtjes op drukt.
Laat je taart een paar minuten afkoelen en haal hem uit de vorm om verder te laten afkoelen op een rooster, met een theedoek eroverheen.
Snij de taart in 2 helften en bestrijk de onderste helft met een laag lemon curd. Zelf gemaakt natuurlijk het lekkerst, maar uit een potje kan ook. Roer deze wel eerst goed door.
Leg de bovenste helft er weer op en bestrooi deze met poedersuiker. Simpel maar doeltreffend.
Bewaar de cake liefst goed afgedekt of in een taartdoos. Na een dag vind ik deze taart nog lekkerder dan wanneer deze net vers is. De lemon curd is dan een beetje in de cake getrokken.