Wij krijgen af en toe een vraag over FairTrade. Wat is het precies en waarom is er in het assortiment geen FairTrade koffie? En waarom is er wel FarmersDirect koffie. En wat is eigenlijk het verschil met FairTrade?
Positie van FairTrade
Het doel van het FairTrade keurmerk is heel goed. Ze eisen een minimumprijs voor de producent, ze stellen eisen aan werk- leefomgeving van werknemers en boeren, werken aan een beter milieu en er wordt gewerkt aan educatie en voorlichting.
Om dit te kunnen doen betaal je als consument iets meer voor je koffie. Dit bedrag gaat via de koffiehandel terug naar de koffieboer. Een deel van dat bedrag is ook voor certificering.
Farmers Direct
Bij directe handel tussen de koffiebranderij en de koffieboer of -coöperatie wordt, op een minder geformaliseerde manier, aan hetzelfde doel gewerkt als bij FairTrade. Door de directe handel, waarbij onnodige tussenhandel wordt overgeslagen, blijft er een hogere vergoeding over voor de koffieboer. Die kan daardoor goed voorzien in zijn levensonderhoud en kan investeren in zijn/haar plantage om deze meer toekomstbestendig te maken in tijden van klimaatverandering.
Andere markt
Het verschil tussen FairTrade en DirectTrade is dat de directe koffiehandel met de koffieboeren veelal gedaan wordt in de zgn. Specialty Coffee branche. Dat is de markt waartoe onze koffie behoort. Dit is kwalitatief de beste koffie op de markt. Om tot die kwaliteit te komen werken boeren zelf al zonder bestrijdingsmiddelen en op een zo natuurlijk mogelijke manier. Vaak met vakmanschap dat van geneartie op generatie wordt doorgegeven.
En door te sturen op deze hoge kwaliteit krijgen deze boeren vanzelf een betere vergoeding, want in de markt van Specialty Coffee wordt meer betaald voor de koffie.
FairTrade is vooral van belang in de markt waarin het prijspeil dominant is. De bulkmarkt of supermarkt branche dus. Waar de prijs van de koffie zo laag mogelijk moet worden gehouden voor de consument, ontstaat in de hele keten een druk om die prijs omlaag te brengen en te houden, met als uiteindelijke gevolg dat de boeren en medewerkers aan het begin van de keten te laag betaald krijgen. Te laag om ook te kunnen investeren of om extra tijd te besteden aan kwaliteit en betere werkomstandigheden. Te laag om medewerkers goed te betalen en te scholen.
Door de prijsdruk is een garantiemechanisme van FairTrade in deze branche van toegevoegde waarde.
Door diezelfde prijsdruk is er ook een negatieve druk op de kwaliteit en dat maakt waarom de koffie uit de bulkmarkt geen Specialty Coffee is.
FairTrade koffie is bovendien een keurmerk. En dat betekent dat de eisen van het keurmerk moeten worden nageleefd en gecontroleerd. De druk die dat geeft op boeren, en de bureaucratie die erbij komt kijken, wordt niet altijd als prettig ervaren.
Direct van de boer

Door direct in te kopen bij de koffieboer, werken wij, en dus ook u als consument, aan een betere koffie en een beter bestaan voor de koffieboeren. Daarom streven wij ernaar steeds meer Farmers Direct koffie in ons assortiment te krijgen.
Dat doen wij niet alleen voor onze zgn. Single Estates - dat zijn koffiesoorten van één plantage of coöperatie. Maar ook voor onze melanges waarin steeds meer koffiesoorten verwerkt worden uit de directe koffiehandel. Zo hopen wij straks al onze koffie direct van de boer te kunnen afnemen.
Mooie voorbeelden van Farmers Direct koffies zijn onze Colombia uit Isnos, en de nieuwe Premium Microlots uit Nicaragua. Deze laatste worden gemaakt door een groep boeren uit Nicaragua die actief de armoede bestrijden door samen supermooie koffie te produceren voor een heel selecte markt. Dat kan alleen in mini-hoeveelheden maar wel tegen een goede vergoeding.
- Foto boven: Don Pedro Lopez Mendez, Huehuetanango, Guatemala.
- Foto beneden: koffieboeren en medewerkers, Los Melizos, Peru.