Door naar de tekst
Koffie en Thee Pakhuis De Zeeuwse SommelierKoffie en Thee Pakhuis De Zeeuwse Sommelier
Speculoos Cheesecake met koffie

Speculoos Cheesecake met koffie

Op sociale mediakanalen zie ik telkens cheesecake met Speculoos opduiken. Komt het door het algoritme of is Speculoos Cheesecake gewoon populair?

Eén ding is zeker: deze taart is onweerstaanbaar lekker dus geen wonder dat deze zo vaak langskomt. Voor onze site heb ik een recept gemaakt met koffie in de toplaag. 

De taart is nogal machtig dus hoewel bescheiden qua afmetingen (18 cm) kun je er 8 tot 10 punten uit snijden.

Welke koffie of thee past bij deze taart?

Voor gebruik in deze taart is een pittige koffie wel het lekkerst. Ik heb grof gemalen (cafétiere maling) India Monsooned gebruikt. Dat is een lekkere stevige smaak die je goed door de speculoos heen proeft. Maar een pittige espresso, zoals Zeeuws Pittig of Palermo, doet het ook heel goed.
De smaken van de koekjes, zoals bruine suiker, vind je ook in koffie. Bij het branden van de groene bonen, ontstaan dergelijke smaken  doordat de natuurlijke suikers karamelliseren.

De romige taart met de kandij-achtige speculoos smaak past perfect bij een flat white of cortado. De India Monsooned die ik in de taart heb gedaan, is ook een heel fijne basis voor koffie met melk dus prima combi!

Zoek je een specifieke thee bij deze taart? Een thee die toepasselijk is en goed combineert met de cheesecake, is Milky Oolong. De romige smaak van deze thee, die bovendien ook geroosterd is, gaat perfect samen met de speculoos én met de roomkaas in deze taart.

Benodigdheden

  • 1 springvorm van 18-20 cm
  • Bakpapier of een beetje boter of bakspray
  • Mixer om te mengen
    Er hoeft geen lucht in het cheesecake beslag geslagen te worden. Je zou dus net zo goed een houten pollepel kunnen gebruiken.
  • Oven
  • Lage ovenschaal

Ingrediënten

De bodem

  • 175 gram speculoos koekjes
  • 60 gram ongezouten roomboter

De vulling

  • 600 gram roomkaas
  • 115 gram suiker
  • 3 eieren
  • 25 gram maïzena
  • 150 gram zure room
  • 150 gram speculoospasta

De toplaag

  • 150 gram speculoospasta
  • 7 gram grof gemalen koffie
  • een paar koekjes, verkruimeld

Bereiding

Verwarm de oven voor op 130 graden. Vet een springvorm in of bekleed deze met bakpapier.

De Bodem

Smelt de boter in een steelpan op een laag pitje.
Verkruimel voor de bodem de koekjes. Dat kan in een food processor of hakmolen. Maar je kunt de koekjes ook in een stevige plastic zak (bijvoorbeeld een diepvrieszakje) met een deegroller kort en klein slaan. (Wel een leuke bezigheid als je energie over hebt.) 
Voeg de koekkruimels toe aan de boter en roer alles goed door. 
Verdeel dit over de bodem van je springvorm en druk alles goed aan, bijvoorbeeld met de onderkant van een glas.

Laat de bodem in de koelkast helemaal koud worden.

De vulling

Doe de roomkaas met de suiker in een mengkom. Roer de roomkaas los met een (staande) mixer of pollepel. Voeg de eieren toe tot deze volledig zijn opgenomen. Meng er de speculoos en zure room doorheen.
Zeef tenslotte de maïzena erbij en roer dit nog even goed door.

Giet het mengsel op de volledig afgekoelde bodem en strijk de bovenkant glad.

Plaats de cheesecake middenin de oven en zet een lage ovenschaal met kokend heet water onderin de oven. Daardoor bakt je cheesecake gelijkmatiger.

Bak de taart in zo'n 75 minuten gaar. Dat kan ook iets langer of korter zijn. Controleer of de bovenkant in het midden nog wiebelt maar er verder stevig uitziet.
Als het midden niet meer wiebelt dan ben je te laat. Helaas heb je dan een droge cheesecake die wat korrelig is van structuur.

Laat de cheesecake afkoelen en zet hem minimaal 4 uur in de koelkast.

De toplaag

Verwarm in een steelpannetje op een heel laag pitje de speculoos pasta. (Kan ook in de magnetron.)
Meng de grof gemalen koffie erdoor. Giet de vloeibare pasta over de taart. Je kan hem voorzichtig over de rand strijken voor een dripcake effect. Terwijl de pasta afkoelt merk je dat je er een tekening in kan maken die steeds langer zichtbaar blijft, afhankelijk van de temperatuur. Ik heb met een kam cirkels getekend. Strooi nog wat koekkruimels over de taart.

Bewaren

In de koelkast blijft de taart tot 4 dagen goed. Wil je langer van kunnen genieten? De taart laat zich goed invriezen en dan kun je hem maximaal 3 maanden bewaren.

Winkelwagen 0

De winkelwagen is leeg

Begin met winkelen
9,8
Reviews & Zekerheden
9,8
(1296)
  • Echte ondernemers
  • Veilig online
  • Goede voorwaarden
  • Betrouwbare info
9,8
Reviews & Zekerheden
9,8
(1296)