Door naar de tekst
Koffie en Thee Pakhuis De Zeeuwse SommelierKoffie en Thee Pakhuis De Zeeuwse Sommelier
Koffie zetten: Cortado

Koffie zetten: Cortado

Als het om koffie gaat is er geen drankje zo populair op dit moment als de Cortado. Het is één van de zovele variaties van koffie met melk. Er zijn verschillen tussen al deze soorten, meer melk, minder schuim, dubbele espresso etc. En die verschillen maken zeker wat uit voor het eindresultaat. In deze blogpost vertellen wij meer over de Cortado, een Spaans drankje.

Koffiecultuur

Er kleeft een cultuur aan deze veelheid van koffiesoorten die lijkt op de Italiaanse cultuur. Zoals men in Italië over elk soort van pasta zijn eigen voorkeuren, opvattingen en richtlijnen kent, zo gaat dat ook op voor de koffie. En de moderne vorm van koffiedrinken die wij hier in Nederland omarmd hebben, kent zijn oorsprong natuurlijk in de espresso, een Italiaanse uitvinding.

De variatie aan koffiespecialiteiten lijkt toch wel een blijvertje. En naast de manieren van koffiezetten met een espressomachine, is er natuurlijk ook nog enorm veel variatie in de koffiesoorten om maar te zwijgen van de alternatieven op koemelk. Daarover later meer.

Hoe maak je een Cortado?

Cortado

In tegenstelling tot de meeste koffiesoorten die wij kennen, komt de Cortado uit Spanje. Het woord Cortado komt uit het Spaans voor snede. Je doorsnijdt de bitterheid van de koffie met een beetje melk en melkschuim. 

Voor een Cortado is de verhouding tussen melk en koffie cruciaal. Je gebruikt een gelijke delen koffie en melk, 1:1 dus. Met een klein beetje schuim.
Je volume is dus kleiner dan cappuccino, waarbij je een espresso voorziet van eenzelfde hoeveelheid melk én nog eens zoveel schuim. 1:1:1 dus.

De basis voor je Cortado is een espresso. Maar spannender is nog een dubbele ristretto. (Een ristretto is een afgebroken espresso. Je neemt dus de gebruikelijke maling en dosering koffie maar je stopt de doorloop van je espressomachine na 15-20 seconden. Je koffie bevat dan minder bitters en het eindresultaat van je cortado is zachter. Wat een ristretto precies is behandel ik later in een volgend blog-bericht.)

Ga je je cortado versieren met Latte Art, dan is het zaak om voorzichtig te zijn met je melk: omdat je minder melk gebruikt dan in een cappuccino, moet je ook snel je figuurtjes uitschenken. Timing is essentieel en oefening baart kunst.

Serveren doe je een cortado in een glas. Een espresso of dubbele ristretto zal zo'n 30 ml koffie opleveren. Een gelijke hoeveelheid melk erbij en je hebt een glas waarin 60 ml moet passen. Niet al te groot dus.

De Cortado lijkt uiterlijk misschien op een Flat White. De Flat White bevat echter een dubbele espresso, en dat is dus meer koffie dan de Cortado. En er gaat ook meer melk in.

Welke koffie gebruik je voor de Cortado?

Als je de Cortado maakt van een espresso, dan zou een milde espresso, zoals Zeeuws Licht of Single Estate - Peru een mooie keuze zijn. 

Neem je een dubbele ristretto als basis, die van zichzelf milder is van smaak (minder bitters) dan zou je een pittiger koffie kunnen nemen zoals onze Zeeuws Pittig of Single Estate - Indonesië.

Het blijft een kwestie van smaak natuurlijk. Zoek de mooie balans tussen koffie en melk, waarbij de koffiesmaak overeind blijft, en je alleen scherpe kantjes verzacht met de romig smaak van de melk.

Samengevat

Een Cortado is een Spaanse koffiespecialiteit gemaakt van een espresso of dubbele ristretto met melk in een verhouding van 50% koffie en 50% melk met een beetje melkschuim, geserveerd in een glas.

Proost!

Winkelwagen 0

De winkelwagen is leeg

Begin met winkelen