Ons vertrouwde kopje koffie lijkt zo gewoon. Maar op termijn wordt het steeds lastiger om de koffiebonen die hiervoor nodig zijn te verbouwen. Ondertussen neemt de vraag naar koffie toe. Met name naar hoogwaardige Arabica's. Bij ons in Europa, maar ook in Azië wordt steeds meer koffie gedronken. De prijzen zullen in dus ook gaan stijgen.
Nu al
De klimaatverandering is voor koffieboeren nu al goed merkbaar. Met name de Arabica struiken, waar de beste koffie van gemaakt wordt, hebben het moeilijk door veranderende omstandigheden. Dus het aanbod van goede koffie staat onder druk.
In een reportage van Nieuwsuur, werd onlangs uitleg gegeven wat de impact is van het veranderende klimaat voor koffieboeren, die bijvoorbeeld voorheen met tientallen mensen de oogst binnenhaalden en nu - door de verminderde opbrengst - het werk alleen doen.
Bekijk hier het artikel van Nieuwsuur.
Nieuwe koffie
De koffie-landbouw is inmiddels al aan het veranderen. Boeren planten bijvoorbeeld steeds meer koffiestruiken in de schaduw van bomen. In een soort voedselbos.
Dat zorgt voor meer diversiteit op de plantage, waardoor natuur en bodemleven sterker worden en dus de koffiestruiken ook beter presteren. Het levert boeren ook neveninkomsten op door bijvoorbeeld avocado's te telen. (Maar ook avocado's, mango's en guaves hebben last van het veranderende klimaat.)
O.a. de Wageningen Universiteit zoekt intussen al verder naar nieuwe koffiesoorten. Van alle soorten van de coffea plant zijn op dit moment alleen Arabica en Robusta in gebruik voor de productie van koffie. Maar er zijn nog andere soorten, alleen geven die niet zo'n lekker kopje koffie als wij nu gewend zijn. Mogelijk dat door verder onderzoek en plantveredeling een nieuwe koffiesoort ontstaat.
Wij hopen voor u, en voor de koffieboeren dat er een toekomst zal blijven bestaan voor goede koffie.
* Foto van Tyler Lastovich van Burst