Lichte kerstcake met abrikozen, ananas, cranberries en Rooibos Kerst.
Koningin
Als sinds het begin van Bake Off, ben ik fan van Mary Berry. Deze Engelse kook- en bakkoningin maakt de lekkerste recepten en vaak zijn deze eenvoudig te maken.
Toen ik voor het eerst de Victorian Christmascake van Mary Berry gemaakt had, was ik er helemaal dol op. Stevige, goed gevulde cake waar je met gemak wel 30 stukken van kon snijden. Je hebt aan een klein stukje genoeg.
In latere edities van het recept van Mary Berry noemde ze deze machtige showstopper "American Light Christmas Cake". Vond ik zelf eigenlijk een beetje erg optimistisch: light. (Het zegt wel iets over die traditionele Christmas Pudding met drank. Die is nog zwaarder.)
Met die gedachte heb ik zelf dit recept gemaakt. Minder fruit en mét Rooibos Kerst. Dat maakt deze cake wat lichter dan die van de Baking Queen en de kruidige rooibos geeft de cake een spannende vleug.
Als je glazuur te zoet vindt, of je houdt niet van cocktailkersen, wat ik me helemaal voor kan stellen, dan laat je de decoratie gewoon achterwege. Een blote tulbandcake is ook prachtig om te zien.
Ingrediënten
Voor een kleine tulband
De cake
- 250 + 50 gram ongezouten roomboter
- 30 gram No.151 Rooibos Kerst
- 225 gram kristalsuiker
- 4 eieren
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram gedroogde abrikozen, fijngehakt
- 100 gram rozijnen, gewassen en drooggedept
- 100 gram gedroogde cranberries, gezoet
- 1 klein blikje ananas (uitgelekt, grof gehakt en drooggedept)
- 75 gram blanke amandelen, grof gehakt
- Rasp van 1 citroen
Afwerking
- 1 bakje rood-groen-gele cocktailkersen, afgespoeld en gehalveerd
- 1-2 eetlepels citroensap
- 150 gram poedersuiker
Voorbereiden
Smelt 250 gram boter in een steelpannetje en voeg de rooibos toe. Laat dit op een heel laag vuurtje 10 minuten trekken en vervolgens 10 minuten afkoelen. Met een thermometer kun je controleren of de boter niet heter wordt dan zo'n 100 graden.
Zeef de boter boven een beslagkom op een weegschaal en pers zoveel mogelijk boter uit de thee. Voeg nog een beetje boter toe tot je 225 gram hebt. Laat dit verder afkoelen.
Verwarm de oven voor op 160. Vet een tulband vorm in en bestuif de binnenkant met bloem of een beetje zelfrijzend bakmeel.
Bereid het fruit (wegen, hakken, snijden etc.) en meng de vruchten met de citroenrasp en amandelen.
Beslag maken
Meng de boter in een staande mixer met de suiker en de 4 eieren tot een egale massa. Voeg het bakmeel toe en meng kort tot het meel volledig is opgenomen. Roer er dan met een houten lepel je gemende fruit doorheen en giet het voorzichtig in de vorm.
Bak de cake in de oven in een uur en 20 minuten gaar. Prik met een satéprikker tegen het einde van de baktijd in het midden van de cake. Als deze droog blijft is je cake gaar.
Decoratie
Laat de cake even tot rust komen en stort deze daarna op een rooster. Laat de cake helemaal afkoelen.
Meng citroensap en poedersuiker tot een egale glazuur en giet deze over de tulband. Versier met halve cocktailkersen.
