Het recept voor een heerlijk nagerecht. De appelpot vul je met een hele appel en je voegt ingrediënten toe die je lekker vindt. Hier het klassieke recept. Maar je kunt natuurlijk variëren met van alles en nog wat.
Klassiek recept
Een echte klassieker, voor kerst of gewoon als je er zin in hebt.
Je bakt de appel natuurlijk in een appelpot van Bunzlau Castle.
Neem een stevige appel, als het kan een zure, zoals Goudreinet of Granny Smith.
Kun je die niet vinden, dan neem je Elstar of Pink Lady. Deze zijn wel iets zoeter, dus dan kun je bijvoorbeeld de honing weglaten. Alles naar smaak natuurlijk.
Hol de appel uit met een appelboor en schil hem helemaal.
Meng op een plat bord een paar eetlepels suiker en een snufje kaneel. Rol de appel hier doorheen en zet in de appelpot.
Vul de appel met rozijnen en honing.
Plaats het deksel op de pot en bak de appel in 20-30 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Variaties
Met kruiden en specerijen kun je heerlijk smaak toevoegen. Probeer eens gemalen kruidnagel of kardemom. En ook lekker is de toevoeging van citrussmaken aan de specerijen. Rasp daarvoor per appel een halve (biologische) sinaasappel of citroen en meng het rasp met de suiker.